Pictura pe numere este o modalitate excelentă de a te relaxa și de a te destinde, dar poate fi o provocare dacă ești începător. Dacă nu respecți câteva reguli simple, poți face greșeli care să strice rezultatul final. Din fericire, regulile sunt simple și odată ce le stăpânești, pictura pe numere poate deveni unul dintre hobby-urile tale preferate, cu rezultate numai bune de pus în ramă.

Ce sfaturi să urmezi atunci când pictezi pe numere

1. Alege cu atenție pensula pe care o folosești

Înainte de a începe să pictezi, trebuie să te asiguri că folosești pensula potrivită pentru numărul respectiv. În general, în seturile de pictură ai câteva pensule disponibile, însă dacă vrei rezultate mai bune este indicat să cumperi un set profesional, cu pensule cât mai variate, atât ca formă, cât și ca grosime. Micile detalii pot face diferență: pensulele rotunde sunt perfecte pentru linii netede, pensulele plate sunt ideale pentru zone mari de culoare (cer, iarbă) iar pensulele cu diferite forme ale vârfului pot crea efecte diferite pe planșă, oferind un plus de personalitate rezultatului final.

2. Acoperă toate spațiile cu o culoare înainte de a trece la o alta

Acoperă toate spațiile numerotate cu o culoare înainte de a trece la spațiile aferente altei culori. Este tentant să începi să pictezi mai multe spații deodată, dar trebuie să ai grijă să nu acoperi cu noua culoare pătratele pe care le-ai pictat deja. Dacă ești un pic atent însă, rezultatele vor fi excelente. 

3. Folosește un prosop de hârtie uscat sau o rolă de bucătărie pentru a șterge excesul de vopsea de pe pensulă

În felul acesta poți elimina riscul de a pune mult prea multă vopsea pe o anumită secțiune. 

4. Pictează de la centru către margini

Este bine să pictezi de la centrul secțiunii către margine. În felul acesta, riscul de a picta în afara liniilor este mult mai mic. Nu îți face griji cu privire la greșeli sau pete. Totul face parte din distracție! Amintește-ți doar că de fiecare dată când creezii ceva nou, s-ar putea să nu fie perfect la început, dar imperfecțiunea este unică și multe picturi celebre au devenit valoroase tocmai datorită unor mici greșeli. 

5. Pictează începând cu culorile întunecate

Atunci când pictezi pe numere, una dintre regulile de bază este să pictezi prima dată culorile întunecate, cu foarte multă atenție. Ulterior, micile greșeli cu culori deschise vor fi aproape imposibil de observat. 

6. Pictează de sus în jos!

Pictând de sus în jos, vei vedea mult mai bine progresul pe măsură ce avansezi. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a evita să murdărești planșa și să te murdărești de vopsea pe degete. 

Pictura pe numere este o modalitate excelentă de a te relaxa, de a petrece timp cu copiii și de a învăța despre artă. Poți să o faci acasă sau într-un studio, poți să alegi picturi simple sau picturi celebre și complexe și poți să te bucuri în fiecare zi de momente în care să te simți artist. Tot ce ai nevoie este niște vopsea și o hârtie ghidată prin numere pe care să le urmezi.